Bevrijdingsvuurceremonie in 2015

Traditiegetrouw ontsteekt de burgemeester van Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei het Nationale Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein bij het historische Hotel de Wereld in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. In 1945 is in Hotel de Wereld de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei. Ook dit jaar doen weer atleten uit Aalsmeer en omgeving mee om het bevrijdingsvuur naar Aalsmeer te brengen.

De Aalsmeerse loopgroep bestaat dit jaar uit 13 lopers die om beurten het bevrijdingsvuur al hardlopend over een afstand van ruim 80 km van Wageningen naar Aalsmeer lopen. Omdat ze grotendeels 's nachts lopen worden ze geëscorteerd door 2 fietsers. Een luxe touringcar, gesponsord door het Aalsmeerse Met & Co, zorgt voor veilig en warm vervoer van de lopers die even niet actief zijn. AH Praamplein levert voor onderweg de nodige aanvulling van vocht en calorieën. 

De groep komt rond 10:45 uur aan in Aalsmeer centrum. Tijdens de laatste etappe vanaf de Kolenhaven naar het gemeentehuis worden ze feestelijk begeleid door Drum & Malletcorps Ophelia. Bij het gemeentehuis wacht burgemeester Jeroen Nobel de estafettelopers op voor de Aalsmeerse Bevrijdingsvuurceremonie. Het kippenvelmoment is ongetwijfeld weer het ontsteken van het Aalsmeerse Bevrijdingsvuur door de lopers en de burgemeester. Na de ceremonie geeft de drumband nog een spetterend optreden voor het publiek.

Iedereen is van harte welkom om dit spektakel vanaf 10:45 uur voor het gemeentehuis mee te maken dat tot ca. 11:30 uur duurt.

Let op: Voor de veiligheid van lopers en publiek wordt tussen 09:00 uur en 11:30 uur het Raadhuisplein afgesloten. De Stationsweg wordt tussen Kolenhaven en Raadhuisplein voor de lopers afgesloten tussen 10:50 uur en 11:00 uur. U wordt verzocht zo veel mogelijk per fiets te komen.

 

 Sfeerimpressie Bevrijdingsvuurestafette Aalsmeer 2015

Voor het bijzondere YouTube filmpje klik hier.

Het team in 2015 voor vertrek. Bevrijdingsvuurceremonie 2015 in Wageningen. De laatste etappe voor de loopgroep 2015.