Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer wil graag de dialoog over onderdrukking en vrijheid levendig houden en organiseert daarom al een aantal jaren activiteiten op en rond Bevrijdingsdag voor de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart. 

Rond Bevrijdingsdag in 2018 staat het volgende op het programma: 

Voor meer informatie klik op een onderwerp of scroll naar beneden. 

 

 

Elk jaar vieren wij in Nederland op 5 mei onze vrijheid. Dan staan we stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten waar hard voor gevochten is. Nog steeds woeden oorlogen en zijn mensen niet veilig en is vrijheid niet vanzelfsprekend. Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer heeft zich tot doel gesteld elk jaar weer met diverse activiteiten onze vrijheid te vieren. Ook voor 5 mei 2017 is in samenwerking met een groot aantal organisaties en personen een prachtig programma georganiseerd.

11.30 uur       Bevrijdingsvuur Aalsmeer Ad Verschurenplein Kudelstaart
16.00 uur Theaterbevrijdingsconcert Crown Theater Aalsmeer
20.00 uur Vrijheidslezing met Peter Hein   Oude Veiling Aalsmeer

Klik op de programmaonderdelen of sroll naar beneden voor meer informatie.

Bevrijdingsvuurceremonie in 2015

Traditiegetrouw ontsteekt de burgemeester van Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei het Nationale Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein bij het historische Hotel de Wereld in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. In 1945 is in Hotel de Wereld de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei. Ook dit jaar doen weer atleten uit Aalsmeer en omgeving mee om het bevrijdingsvuur naar Aalsmeer te brengen.

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag op 5 mei waarop de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 wordt gevierd. Op deze dag wordt ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië gevierd. Nederland staat op 5 mei stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. In 2015 vierden we in Aalsmeer een groot feest ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding Aalsmeer. Alle vijf jaar pakken we in Aalsmeer op 5 mei groot uit, maar ook de jaren ertussenin vieren we met een boeiend programma op 5 mei onze vrijheid en staan we stil bij het feit dat vrede en veiligheid nog steeds niet vanzelfsprekend zijn. Ook voor 5 mei 2016 heeft de stichting weer een programma samengesteld dat jong en oud zal aanspreken.

De programmaonderdelen zijn dit jaar:

10:45 uur Bevrijdingsvuurceremonie bij het gemeentehuis

16:00 uur Bevrijdingsconcert Yes we meet again, een productie van Crown Theater Aalsmeer

20:00 uur Vrijheidslezing met Margriet Brandsma in de Oude Veiling, in samenwerking met Boekhuis Aalsmeer

Klik op de programmaonderdelen of scroll naar beneden voor meer informatie.