In 1988 werd aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. In de jaren tot 1988 nam Nederland deel aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.

Na het enorme succes van afgelopen jaar komt Crown Theater Aalsmeer ook dit jaar weer met het Bevrijdingstheaterconcert Yes We Meet Again op 5 mei aanstaande om 16:00 uur. Voor iedereen die de bevrijding ook in 2016 wilt vieren. De voorstelling met Nederlandse topartiesten zoals Mariska van Kolck, Jasper Taconis en The Triolettes en de Koos Mark Bigband belicht de hits uit de periode van 1930 tot 1945.

Margriet Brandsma

Ook op 5 mei 2016 organiseren Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en Boekhuis Aalsmeer weer een bijzondere Vrijheidslezing. In de Oude Veiling is vanaf 20 uur te gast journalist en schrijver Margriet Brandsma. Zij was jarenlang Duitslandcorrespondent en oorlogsverslaggever van het NOS Journaal. Sinds haar vertrek in 2014 bij de NOS legt ze zich onder meer toe op het schrijven van boeken.

In haar lezing zal Margriet Brandsma vertellen over haar ervaringen als journalist in brandhaarden en over het ‘nieuwe’ Duitsland, het Duitsland dat is ontstaan na de hereniging van West-Duitsland en de DDR.

(foto:veteranendag.nl)

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm wordt wereldwijd geroemd om zijn leiderschapskwaliteiten en is een veelgevraagd spreker. Hij groeide op als bakkerszoon en heeft het gebracht tot generaal. Zijn lezing tijdens Veteranendag Aalsmeer is geïnspireerd op zijn theatercollege ‘Levensles’ in juni 2016 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. In zijn lezing vertelt hij over de dingen in het leven die hem hebben gedreven en die ook nu in de samenleving zo broodnodig zijn. Waarden als respect, vertrouwen, elkaar proberen te begrijpen voordat je een mening vormt en je verantwoordelijkheid nemen.

       

Koper Kwintet Regimentsfanfare
'Garde Grenadiers en Jagers'

 

Draaginsigne VN Nobelprijs voor de Vrede

  Commandant der Strijdkrachten
buiten dienst Peter van Uhm


Voor de eerste Veteranendag Aalsmeer op 4 juni 2016 zijn alle in de gemeente Aalsmeer woonachtige veteranen met hun families door de burgemeester van Aalsmeer, de heer Jeroen Nobel persoonlijk uitgenodigd. Belangstellenden die kennis willen maken met 'hun' veteranen en de vredesmissies zijn van harte welkom.

Het programma ziet er op 4 juni 2016 als volgt uit: 

Openingsceremonie vóór het gemeentehuis

13:45 Muziek door Koper Kwintet Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers'
  Toespraak burgemeester Jeroen Nobel
  Hijsen Veteranenvlag
  2 panservoertuigen ingezet op missies voor Vrede en Veiligheid te bezichtigen
   

In de Burgerzaal

14:00 Opening door de voorzitter van Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer, Sem van Hest,
  Toespraak burgemeester Jeroen Nobel
 

Uitreiking Draaginsignes Nobelprijs voor de Vrede
door Burgemeester van Aalsmeer, Jeroen Nobel aan een aantal veteranen
in aanwezigheid van enkele hoge vertegenwoordigers van de Nederlandse Krijgsmacht.
Voor meer informatie over de Draaginsigne klik hier

  Muzikaal intermezzo Koper Kwintet Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’
   
15:15 Lezing Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten b.d. over zijn boek ‘Ik koos het wapen’ en de rol van hulphonden in het verwerken van traumatische ervaringen; klik hier voor meer informatie; 
   
16:30

Meet & Greet Aalsmeerse veteranen en hun missies in de Burgerzaal
o Wall of Honour Aalsmeer
o Tentoonstelling ‘Veteranen. Ingezet in dienst van de Vrede’ van het Veteranen Instituut
o Ontmoetingstafels van de verschillende per missie
o Infostands: Veteranen Instituut, Nuldelijns Hulporganisaties, Hulphond Nederland, Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer
o Boekverkoop Boekhuis Aalsmeer
o Signeersessie Peter van Uhm ‘Ik koos het wapen’
Voor meer informatie over de Infomarkt klik hier

   
18:30   Afsluiting